Veelzijdig Valencia

Het is een cliché, maar wel een cliché dat waar is: Valencia is de ideale stedentrip. In vele opzichten vond ik het de perfecte combinatie van het klassieke Madrid en het avant-gardistische Barcelona, terwijl ook aan moderne architectuur in het veel rustigere en kleinschaligere Valencia geen gebrek is. Het oude centrum wordt omringd door een prachtig en uniek park en ligt er even buiten de stad ook nog een heerlijk groot strand. Kortom: voor ieder wat wils.

Het is de ideale stad voor zomaar een weekendje weg, maar je kunt er evengoed ook een hele week spenderen. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de stad en je bezoek zo goed mogelijk in te vullen, is het aan te raden om één van de eerste dagen een fietstour te boeken. Zeker omdat voor Spaanse begrippen Valencia, met haar afgescheiden fietspaden, ook echt een fietsstad te boek staat.

In dit reisverslag neem ik je mee langs de belangrijkste hotspots waar ik zelf ook geweest ben gedurende de vier dagen dat ik in deze prachtige stad verbleef. Ook geef ik je tussendoor wat tips voor dingen die je kunt bezoeken als je langer in Valencia blijft.ç

La Llotja de la Seda
De Zijdebeurs

Dit gebouw met de Valenciaanse vlaggen in de top is door UNESCO uitgeroepen als werelderfgoed en is daarmee een absolute must-see voor iedereen die Valencia bezoekt. In tegenstelling tot de Stad van de Kunst en de Wetenschap, is de Zijdebeurs voor nog geen twee euro te bezoeken. De statige zalen met imposante kandelaars en koperen deuren zijn absoluut de moeite waard, als ook de fleurige binnentuin met sinaasappelbomen.

De Zijdebeurs is doorgaans geopend van half tien ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds. Op zon- en feestdagen sluit de Zijdebeurs om drie uur ’s middags.

Jardins del Túria 
De Turia-tuinen

Vroeger stroomde de Túria langs het noorden van het centrum, maar halverwege de vorige eeuw werd besloten om de rivier vanwege de talloze overstromingen droog te leggen. Hoewel verschillende bestemmingsplannen de revue passeerden, werd uiteindelijk aan de wens van de bevolking gehoor gegeven en van de ondiepe rivier een tien kilometer lang park gemaakt.

Het park wordt aan de westzijde begrenst door een dierenpark (Bioparc) en aan de oostzijde door een oceanium (l’Oceanogràfic). Omdat ieder gedeelte steeds weer ontworpen is door een andere architect, heeft het ook een eigen invulling: van sport tot spel en van zonneweide tot aan het concertgebouw Palau de la Música.

Het is een ideaal park om te fietsen, te hardlopen of om simpelweg te van de zon genieten. Ook de in groten getale aanwezige bruggen, zoals de Pont de la Mar zijn de moeite waard om eens van dichtbij te aanschouwen, zowel van boven als van beneden.

Ciutat de les Artes y les Ciències
Stad van de Kunst en de Wetenschap

Het meest prominente gedeelte van de oude rivierbedding is zonder twijfel de Stad van de Kunst en de Wetenschap, ontworpen door de vermaarde architect Santiago Calatrava. Deze Valenciaan heeft al vele gebouwen op zijn naam staan,  zoals het centraal station van Luik (België) en de witte tuibruggen bij het Nederlandse Hoofddorp en Nieuw-Vennep.

De stad van de Kunst en de Wetenschap bestaat uit vijf gebouwen: het operagebouw Palau de les Arts Reina Sofia, de Hemisfèric dat een IMAX-bioscoop huisvest, het wetenschapsmuseum Principe Felipe, de Àgora dat als evenementenhal dienstdoet en het aquariumpark l’Oceanogràfic, het grootste aquariumpark van Europa. Daarnaast is er ook nog l’Umbral, een botanische tuin in wording met een openluchtoverkapping. Loop ook zeker eens even langs als het donker is!

De entreeprijzen van de IMAX-bioscoop, het wetenschapsmuseum en het aquariumpark zijn behoorlijk aan de hoge kant. Daarnaast ben je ook heel wat tijd kwijt om de attracties te bezoeken en doe je er goed aan om andere plekken te bezoeken als je maar een paar dagen in Valencia bent. Als je wat langer in de stad bent, is volgens menig Spanjaard en stadsgids met name het Oceanogràfic zeker de moeite waard!

El Mercat Central
De Centrale Markt

Tegenover de Zijdebeurs staat het marktgebouw van Valencia. Naast het feit dat markthallen in landen als Spanje en Frankrijk op zichzelf al interessant zijn vanwege de talrijke fruitsoorten, de grote vissen en de bedrijvigheid die dat met zich meebrengt, heeft de markthal van Valencia ook nog eens een prachtige koepel.

De markt is van maandag tot en met zaterdag geopend van zeven uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags. In de wijk Eixample staat nog een monumentale markthal, maar met tal van restaurantjes in plaats groente, fruit en vis: el Mercat Colón.

L´Ajuntament
Het Stadhuis

Het Plaça de l’Ajuntament is één van de drie belangrijkste pleinen in het centrum van Valencia, waaraan behalve het stadhuis ook het hoofdpostkantoor gevestigd is.

Wie van klassiek houdt, mag niet vergeten een bezoek aan het stadhuis te brengen. Als bezoeker mag je een kijkje nemen in de halve cirkelvormige raadzaal met het rode pluche, de zaal op de tweede verdieping die niet zou misstaan in het paleis van Versailles, en het bordes met uitzicht op het stadhuisplein. In het stadhuis is ook een klein historisch museum gevestigd over de stad.

Het stadhuis is voor publiek toegankelijk van maandag tot en met zaterdag tot drie uur ’s middags. Er is een bagagecontrole, dus zorg ervoor dat je geen messen of dergelijke bij je hebt. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het oude postkantoor tegenover het stadhuis!

Estació del Nord
Station Noord

Hoewel de stationsgevel misschien wat kunstmatig aandoet, is de binnenkant van het centrale station van Valencia een absolute eye-catcher. De stijl doet erg denken aan Art Nouveaux en Jugendstil en daarmee zou het station ook zomaar in Barcelona gestaan kunnen hebben. Bijna alles is versierd: de wanden van de wachtkamers, de loketten voor de kaartverkoop en de vele klokken in de centrale hal.

Naast het station ligt ook de stierenvechtersarena, die eveneens toegankelijk is voor toeristen. Wie al eerder eens een stierenvechtersarena elders in Spanje bezocht heeft, kan deze “attractie” met een gerust hart overslaan. Daarentegen doen liefhebbers van de tegelkunst er juist weer goed aan om een bezoek te brengen aan het keramiekmuseum!

El Micalet
De Micalet

Voor twee euro mag je de 207 treden van de Micalet beklimmen. Deze toren is onderdeel van de kathedraal, maar is afzonderlijk te bezoeken. De kathedraal is uit verschillende middeleeuwse stijlen is opgebouwd. De entree kost wel vijf euro, maar daarvoor krijg je in de schatkamer van de kathedraal wel de door de Paus officieel erkende Heilige Graal te zien.

De Micalet is het hoogste punt van het centrum van Valencia en biedt een prachtig uitzicht over de stad en in het bijzonder op het prachtige Plaça de la Virge. Zowel wat betreft de hitte als wat betreft spektakel is het aan te raden ’s ochtends te beklimmen en ervoor te zorgen dat je rond het hele uur boven staat, zodat je de klokken kunt horen luiden. Tip: niet precies onder de bel gaan staan!

La Platja
Het Strand

Je moet er een aardig stukje voor lopen (zo’n drie kwartier vanaf het centrum), maar dan heb je ook wat: een groot, breed en lang strand aan de Middellandse Zee. Je kunt er ook heen met de metro en de tram, die je praktisch met je voeten in het zand afzet. In tegenstelling tot het strand van Barceloneta in Barcelona, is er op het strand van Valencia plaats genoeg. Strandhanddoek mee, goed insmeren en genieten maar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *