Recensie: Searching

Gedurende 102 minuten nemen regisseurs Sev Ohonian en Aneesh Chaganty je mee in de computers van de familie Kim. We gaan terug in de tijd en beginnen met drie accounts van vader David, moeder Pam en dochter Margot. Na tal van homevideo’s en vlogs gebeurt er iets wat het gezinsleven van de Amerikaans-Koreaanse familie volledig ontwricht: moeder Pam overlijdt aan kanker. Alleen is dat is het niet verhaal waar deze film om draait. Terwijl we, terug in het heden, kijken naar de screensaver van de iMac van David Kim, probeert de vijftienjarige Margot om elf uur ’s avonds drie keer achter elkaar haar slapende vader te bereiken via facetime. Foute boel? Reken maar.

Margot is na de avond met haar studiegroep voor biologie niet thuis gekomen, de volgende dag niet op school verschenen en ook niet meegegaan op een reisje naar de bergen met klasgenoten. Als dan ook nog eens blijkt dat ze al een half jaar lang niet naar pianoles is geweest, wordt na twee dagen de politie ingeschakeld en verschijnt detective Rosemary Vick, gespeeld door Debra Messing, ten tonele. In een tragische stroomversnelling raakt niet alleen het hele land betrokken bij de vermissingszaak, maar ook de toeschouwers in de bioscoopzalen worden volledig meegezogen worden in de hectiek van vader Davids leven en de continue aandacht voor de zaak bij de media.

Vader David, gespeeld door John Cho, probeert op zoveel mogelijk manieren bij te dragen om de zaak op te lossen. Hoewel hij verscheidene keren de verkeerde van de verdwijning van zijn dochter beticht, weet hij uiteindelijk wel een belangrijk aanknopingspunt te vinden die leidt naar de auto waarmee Margot naar haar studiegroepje gereden is. Een tragisch einde van de film lijkt onvermijdelijk: zal Margot nog gevonden worden? Wanneer het hele land en de zaal antwoord lijkt te krijgen op deze prangende vraag, ontstaat er een onverwachte plottwist die in een Scandinavische detectiveserie niet zou misstaan.

Vanaf begin tot eind komt de kijker niet meer los van het beeldscherm met daarop de zoektocht in bestanden en de sociale media accounts van Margot naar aanwijzingen, afgewisseld met de live-verslagen van de televisiekanalen. Je wordt aan het denken gezet over hoe de media en het internet, in al zijn verschijningsvormen, ons leven en ons denken bepalen en ervoor zorgen dat we altijd maar 24 uur per dag elkaar kunnen bereiken. Wie van al die online vrienden zijn nu echte vrienden en wat zijn de gevaren van online contacten? Maar bovenal gaat deze film over de onvoorwaardelijke liefde van ouders voor hun kinderen en hoe ver zij zijn bereid te gaan om hen te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *