Laatst vroeg een Mexicaanse vriend aan mij: “Waarom vieren jullie Pinksteren?” Mijn antwoord daarop was: “Om dezelfde reden dat we Pasen vieren?” Ik weet nog dat ik vorig jaar zelf ook verbaasd was toen we op Hemelvaart gewoon college hadden aan de Universiteit van Sevilla: hoe kon het dat in Spanje, hét land met een overvloed aan vrije dagen, Hemelvaartsdag geen vrije dag was? De verbazing van mijn Mexicaanse vriend was juist tegengesteld: hoe kan het dat Nederland, het land met zó weinig vrije dagen en waar zelfs de Dag van de Arbeid geen vrije dag is, juist Pinksteren aanwendt als vrije dag?

Een maand geleden, op Bevrijdingsdag, publiceerde de NOS de resultaten van de enquête waarin Nederlanders gevraagd werd of zij bereid zouden zijn een christelijke feestdag in te leveren om elk jaar op Bevrijdingsdag vrij te zijn, in plaats van elke vijf jaar zoals nu het geval is. Op basis van de enquête lijkt een kleine meerderheid van de Nederlanders daar echter niet toe bereid, maar een kwart van de Nederlanders zou nochtans Tweede Pinksterdag inruilen voor elk jaar vrij op Bevrijdingsdag. Het Comité 4 en 5 mei had eerder al te kennen gegeven dat er onder de Nederlandse bevolking de wens bestaat van Bevrijdingsdag een jaarlijkse Nationale Feestdag te maken, maar dat is natuurlijk ook niet verrassend: vrije dagen zijn altijd welkom, waar ook ter wereld, maar zeker in Nederland.

Nederland is immers niet zo gunstig bedeeld als het op vrije dagen aankomt. In de eerste plaats hebben we er niet zo heel veel, maar ook niet veel minder dan bijvoorbeeld de Belgen. De crux zit hem vooral in de verdeling van de vrije dagen over het jaar. Zo valt de Belgische Nationale Feestdag op 21 juli, viert men Mariahemelvaart op 15 augustus, valt Allerheiligen op op 1 november en wordt de Wapenstilstand (de Belgische bevrijding) gevierd op 11 november. Tegenover de extra katholieke feestdagen van de Belgen (Mariahemelvaart en Allerheiligen) staat overigens dat Tweede Kerstdag geen vrije dag is voor de zuiderburen. De Dag van de Arbeid wordt in België, net als in de rest van de wereld, wel gevierd en daarmee hebben de Belgen onder de streep 2 vrije dagen meer dan de Nederlanders.

Als we kijken naar de Nederlandse feestdagen, zien we dat die bijna allemaal in het voorjaar vallen: komend jaar vallen Tweede Paasdag (2 april), Koningsdag (27 april), Hemelvaartsdag (10 mei) en Tweede Pinksterdag (21 mei) in een tijdsbestek van twee maanden. Om nu ook nog de Dag van de Arbeid (1 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) aan dat lijstje toe te voegen, stuit bij werkgevers begrijpelijkerwijs op onbegrip, om over een eventuele Dag van Europa (9 mei) als vrije dag in de hele EU voorlopig nog maar te zwijgen.

Persoonlijk vind ik Bevrijdingsdag belangrijker dan een Tweede Pinksterdag, maar de afschaffing van het lange Pinksterweekend zie ik vanwege de diepgewortelde festivaltraditie niet snel gebeuren. Hemelvaartsdag biedt, omdat het op donderdag valt, ook de mogelijkheid voor veel mensen een minivakantie te houden en bovendien is het traditiegetrouw de opening van het strandseizoen.

Misschien moeten we het Belgisch voorbeeld volgen en het voortaan maar bij één kerstdag houden. Om er toch ook in het najaar er iets beter van af te komen, zou ik er dan wel voor zijn om ook 11 november tot vrije dag te maken in Nederland: terwijl de rest van Europa dan het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenkt, kunnen wij Sint Maarten vieren. Al weet niet niemand waarom en al helemaal niet hoe, maar goed, weet jij waarom we Pinksteren vieren dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *