Everth en Frenske zijn eind vijftig, maar deze zelfstandige ondernemers zonder kinderen (en zonder vrienden?) zijn echter nog niet van plan een leven achter de geraniums te leiden, integendeel: in mei 2016 zij kopen een oud, vervallen, maar ook goedkoop kasteeltje in Frankrijk en willen daar een Chambre d’Hotes van maken, in goed Nederlands een Bed and Breakfast. Uiteraard komt er ook een camping met een paar gites, oftewel huisjes. Hoe je gites uitspreekt is Everth nog altijd een raadsel, maar vele Nederlanders gingen Everth en Frenske met exact deze plannen voor. Zal het ze lukken?

Everth en Frenske verkopen hun huis in het Overijsselse Dedemsvaart (nog) niet en kunnen het goedkoopste kasteel van Frankrijk van 300.000 euro met een crowdfundingsactie kopen. De geldschieters blijven anoniem, maar zullen vast geschrokken zijn toen er een cameraploeg mee kwam naar de notaris en ze hoorden dat het om een Ik Vertrek-koppel ging: zoiets loopt toch meestal niet goed af? Toch wordt er getekend en nu het geld bij elkaar gecrowdfund is, is het tijd om naar Frankrijk te gaan. Voor Frenske is het de eerste keer dat ze het chateau ziet waar veertig jaar lang niets aan gedaan is… Ziet ze het wel zitten?

Everth en Frenske spreken nagenoeg geen Frans en als ze al iets spreken, is dat al net zo verstaanbaar als hun Nederlands. Zelfs de naam van het kasteel krijgt Everth aldoor niet goed zijn strot uit en daar ergens in Frankrijk heeft ook het Dunglish een nieuwe vlucht genomen. De staat van het chateau verkeert in een net zo erbarmelijke staat als hun gevoel voor taal, maar gelukkig hebben de twee in ieder geval geen smetvrees. Everth laat zich zo op het bed vallen, dat daar natuurlijk al zo’n vijftig jaar staat en waarvan het matras vermoedelijk al de nodige bewoners heeft. En schoonmaken? Ach, met een stofzuiger langs alle vertrekken en over alle meubels gaan moet afdoende zijn!

“We do everything outside gewoon the same. We want everything zoals het is en not change.”

Met het koopcontract is in dit Ik Vertrek-verhaal gelukkig niets mis, maar wel zijn de wijnflessen met een totale waarde van 8000 euro uit de kelder meegenomen en blijken ook de sofa’s het eigendom van een of andere tante te zijn. De eigenaar van het kasteel lacht ergens in Oostenrijk in zijn vuistje: hij zal het later nog wel met Everth en Frenske bespreken.

Als in oktober 2018 de eerste gasten arriveren, zijn de wijnflessen een vergeten kwestie en moet Everth, nog altijd in gebrekkig Frans, zijn wijn inslaan bij de plaatselijke slijterij in het dorp. Tussen mei 2016 en oktober 2018 is veel gebeurd: bij Frenske werd een paar maanden na de aankoop van hun kasteel bij toeval eierstokkanker geconstateerd en kwam het project op een laag pitje te staan: het stel keerde terug naar Nederland. Ruim een jaar later was Frenske gelukkig schoon verklaard en werd er Kerst in Frankrijk gevierd. In de woonkamer van het chateau kon worden geklonken op een mooi en gezond 2018.

“Zoals ’t kumpt, kumpt het.”

Op de dag dat de eerste gasten komen moet er nog hard gewerkt worden om de kamer af te krijgen. Het lukt, maar het is niet altijd makkelijk: door de chemotherapie zijn Frenske’s zenuwuiteinden van haar handen en voeten aangetast. Everth staat ondertussen zo enthousiast met een slijptol te zwaaien dat hij bijna helemaal geen voeten meer heeft. Wat telt is dat de gasten blij zijn met hun macaroni, een vermoedelijk tochtige slaapkamer en een riant ontbijt.

Er moeten nog zo’n twintig kamers opgeknapt worden in het kasteel. Tegen de tijd dat het allemaal af is, kunnen ze waarschijnlijk weer opnieuw beginnen met de eerste kamer. Hun levenslust en doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig en alle emigranten in spé zijn weer een stukje wijzer geworden: zorg voor elkaar (Frenske First!), zorg voor voldoende geld, verkoop je huis in Nederland nog niet, reken je niet rijk met de inboedel en heb alleen haast als de eerste kamer nog niet af is terwijl binnen enkele uren de eerste gasten voor de deur staan. O, en een taal leren na je vijftigste behoort kennelijk niet meer tot de mogelijkheden. Ooievaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *