Georgië was vorig jaar het toneel van het populaire televisieprogramma Wie is de mol? en na een paar afleveringen met zonovergoten beelden van valleien en bergtoppen in de Kaukasus, besloot ik in februari ook af te reizen naar dit prachtige land aan de Zwarte Zee. Er was alleen een groot verschil: toen ik er kwam, was het hartje winter. Georgië is gelukkig een land dat in alle seizoenen schittert en de winter is zo misschien nog wel mooier dan de zomer. 

Tbilisi

De hoofdstad van Georgië straalt de ambitie uit om als Europees land gezien te worden, maar tegelijkertijd staan er ontzettend veel vervallen gebouwen en is er nog veel architectuur uit de Sovjet-tijd. Je vindt er grote bekende internationale ketens, zoals de H&M en de McDonald’s, maar ook vervallen straten zonder bestrating waar auto’s zonder bumpers staan en hoewel de stad een metro heeft met diepgelegen sobere stations, is het busvervoer eerder een soort van goedkope taxidienst zonder dienstregeling of duidelijke routes.

In het midden van de stad torent de gouden koepel van de kathedraal boven de stad uit, omringd door vele andere kerken met eenzelfde (weliswaar geen gouden) koepel. Om de stad liggen twee bergen, waarvan de een toegankelijk is met een kabelbaan en de andere met een kabeltrein. Vanaf beide zijn de uitzichten fenomenaal en absoluut de moeite en de prijs waard. De attracties bovenop de bergen, respectievelijk een kasteel en een pretpark, zijn helaas minder indrukwekkend.

Instastory: Tbilisi
Bekijk in deze instastory alle bezienswaardige en minder bezienswaardige plekken in de Georgische hoofdstad.

Een bezoek aan een paar van de vele kerken van Tbilisi is een must. Hoewel de Kathedraal van de Drie-Eenheid veruit het grootst is, zijn het juist de kleinere kerken waar je het Georgië van vroeger vindt, met eeuwenoude muurschilderingen, soms afgewisseld met een moderne ventilator in een nis. De Meteki-kerk (zie hieronder) aan de rand van de rivier en de Sioni-kathedraal in het oude centrum zijn absolute aanraders. Veelal is de toegang tot de kerken gratis.

Buiten de stad, aan het meer dat de Tbilisi Zee genoemd wordt, staat het monument dat de naam Chronicles of Georgia draagt. Op twaalf pilaren wordt hier niet alleen de geschiedenis van Georgië weergegeven, maar ook zijn er vele Bijbelse verwijzingen te vinden. Het meer is een prachtig stukje natuur, het uitzicht op de stad is fenomenaal en het loont zeker de moeite om te wachten tot het donker wordt. De rit per bus 60 naar Military School (en alleen per bus) vanaf metrostation Grmagele geeft je bovendien een veilige inkijk in de mindergestelde wijken van Tbilisi met typische Sovjet-flats.

Georgian Airways vliegt rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Tbilisi. Het vliegveld van Tbilisi is bereikbaar per bus vanuit het centrum. Taxi’s zijn niet duur maar ongeorganiseerd op de luchthaven. In Tbilisi zelf is de metro een goed en goedkoop vervoermiddel voor nog geen twintig eurocent per rit. Als je per bus reist, verdiep je dan van tevoren goed in welke bus je moet hebben en bij welke halte je moet opstappen. Als je de verkeerde bus hebt genomen, stap dan uit bij een metrostation of reis door tot de eindhalte om weer met dezelfde bus terug te gaan: dienstregelingen zijn er niet en je wilt voorkomen dat je in een buitenwijk strandt.

Gudauri en Kazbegi

De zogenaamde Military Road voert van Tbilisi naar de grens met Rusland in het noorden. Duizenden vrachtwagens passeren deze weg om goederen vanuit Turkije, Armenië, Azerbeidzjan en Iran naar Rusland te vervoeren. Onderweg passeer je de Ananuri-kerk langs het adembenemende Zhinvali-reservoir en in het noorden kom je aan in Gudauri, een wintersportoord. De vergezichten zijn hier opnieuw adembenemend en de pistes in de Kaukasus doen niet onder voor de pistes in de Alpen.

De bergtop van Kazbegi, waar een prachtige kerk staat, was helaas niet toegankelijk vanwege de hevige sneeuwval. Mocht je buiten de winter naar het noorden afreizen, is dit zeker een aanrader. Onderweg naar Gudauri kom je ook langs het monument voor de vriendschap tussen Rusland en Georgië, de heden ten dage overigens behoorlijk bekoeld is. Naast opnieuw een prachtig uitzicht, staan er op dit monument tekeningen van de Georgische en Russische cultuur afgebeeld.

Tbilisi kan heel goed fungeren als thuisbasis voor je vakantie in Georgië. Er zijn tal van kleinschalige organisaties die tours aanbieden naar plaatsen in een straal van 300 kilometer. Zelf kon ik samen met iemand anders voor nog geen honderdvijftig euro per persoon drie privétours boeken die de hele dag duurden.

Kutaishi

Vroeger was Kutaishi de hoofdstad van Georgië en nog steeds komt het parlement hier af en toe samen. De moderne architectuur die je in Tbilisi ziet, zie je hier beslist niet. Er staan veel oude gebouwen, maar in het centrum is hier alles keurig wel onderhouden. Vanaf de witte brug over de rivier (geverfd door de kandidaten van Wie is de Mol!) heb je een prachtig uitzicht over de bedding, maar voor een mooi uitzicht van hogerop moet je naar de kathedraal.

Instastory: WIDM in Georgië
De vele plekken die de WIDM-kandidaten vorig jaar bezochten, zie je in deze instastory terug.

In de omgeving van Kutaishi ligt Tskaltubo, bekend om de statige kuuroorden waar in het verleden rijke Georgiërs en Russen hun toevlucht zochten. Ook vandaag de dag zijn er nog enkele kuuroorden te vinden, maar de meeste zijn verlaten en staan er verloederd bij. In de regio van Tskaltubo en Kutaishi zijn ook de druipsteengrotten zeker een bezoekje waard. In de Promotheus-grot is het zelfs, afhankelijk van het getijde en tegen extra betaling, mogelijk om een boottocht door de grot te maken.

Vardza

In het zuidwesten van Georgië ligt het in grotten uitgehouwen klooster van Vardza. De route door de bergen ernaartoe was net zo ademschokkend als het klooster adembenemend was. Het voordeel van het naseizoen is dat het er betrekkelijk rustig was, maar in de zomermaanden wemelt het er van de toeristen en is het een stuk lastiger om de schoonheid van dit bouwwerk te bewonderen. 

De shuttleservice die aangeboden wordt bij de ingang aan de voet van de berg, brengt je overigens niet helemaal naar boven. Bespaar liever een paar centen door de hele tocht naar boven met de benenwagen te maken en geniet ondertussen van het uitzicht.  

Instastory: Georgië
Een compleet overzicht van alle excursies buiten de hoofdstad: Gudauri, Kutaishi, Rabati, Bordzjomi en Vardza.

Rabati en Bordzjomi

De toeristische plaatsen Rabati en Bordzjomi zijn een mooie toevoeging aan je reis naar Vardza in het zuidoosten of Kutaishi in het midden van Georgië. Bordzjomi zou je het best kunnen omschrijven als een openluchtmuseum met een groot park. Een kabelbaan (Georgië is hét land van de kabelbanen) voert je omhoog de berg op. Vergeet ook niet te drinken van het water in Bordzjomi, want daaraan worden geneeskundige krachten toegedicht.

In het Ottomaanse fort van Rabati waan je je wellicht in Zuid-Spanje en doet de grote gouden koepel van de moskee je misschien denken aan Jerzulem. In Rabati is het Ottomaanse tijdperk het sterkst zichtbaar, mede dankzij de in 2012 afgeronde renovatie en wederopbouw van het fort, dat met name in de zeventiende en achttiende eeuw zijn huidige vorm kreeg maar zijn oorsprong vindt in de negende eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *