Het is de parel van Toscane en van Italië: Florence. De oude stad telt meer dan musea dan bomen, maar met name de Duomo, de Uffizi en de Galleria dell’Accademia zijn publiekstrekkers. Als je van een spontane vakantie houdt, zoals ik, kom je er al snel achter dat je zonder reservering deze must-see’s moet doorstrepen. Gelukkig is er genoeg ander moois te zien in Florence!

De kathedraal Santa Maria del Fiore, ofwel de Duomo, is het kloppend hart van de stad die vernoemd werd naar de godin van de bloemen. De kathedraal is wel te bezoeken zonder reservering, maar de rijen zijn lang en eerlijk gezegd is de buitenkant mooier dan de binnenkant, waar alleen de fresco in de koepel de moeite waard is. De kaartjes voor het beklimmen van de koepel zijn dan ook vaak snel op. Vanaf de trappen zou je dan de kathedraal in hebben gekeken en had je je als het ware “in het fresco” bevonden. Vanaf de top zou je een prachtig uitzicht over de stad hebben gehad, maar toch had je niet gezien wat Florence zo karakteristiek maakt: die markante rode koepel. Daar zou je dan namelijk zelf op staan.

Wees dus niet getreurd als er geen tickets meer zijn voor de koepel: een mooi alternatief is het Palazzo Vecchio. Dit “oude paleis” is het stadhuis van de stad en een museum van de gemeente, dat tot in de avond geopend is. Hier kun je voor een kleine meerprijs de toren beklimmen en heb je een prachtig uitzicht over de stad, inclusief de koepel van de dom (zie foto de bovenaan dit artikel). Er is zelfs een speciale selfie-plek ingericht om met de dom op de achtergrond op de foto te gaan (zie de foto bovenaan dit artikel). Het paleis zelf behoorde ooit toe aan de Medici-familie, een invloedrijk handelaarsgeslacht die steeds meer macht naar zich toe trokken. Het paleis ademt nog altijd de grandeur van deze koninklijke familie die gehaat werd door het Florentijnse volk. Hoewel de Zaal van 500 het belangrijkste vertrek is, is mijn favoriet de kamer met landkaarten (én geheime doorgang).

De Zaal van 500 in het Palazzo Vecchio

Voor de ingang van het Palazzo Vecchio staat een van de bekendste standbeelden van Michelangelo: de David. Het betreft hier wel een replica, maar het is een goed alternatief als je geen kaartjes hebt kunnen bemachtigen voor de Galleria dell’Accademia, waar het origineel staat. In de Galleria verkeert het standbeeld weliswaar in betere staat, maar van het beeld bij het Palazzio Vecchio mag je tenminste wél foto’s maken. Op het Piazza della Signoria, waaraan het Palazzio Vecchio gelegen is, vind je overigens nog tal van andere (wel originele) beeldhouwwerken van andere Italiaanse meesters.

Naast het Palazzo Vecchio liggen de Uffizi, letterlijk vertaald “de kantoren”. Hier werkten vroeger de ambtenaren van Florence in opdracht van de Medici, maar vandaag de dag is het na het Colloseum en Pompeii het best bezochte museum van Italië, waar dagelijks lange rijen toeristen staan. Als je van tevoren geen kaartje gekocht hebt en je maar 1 of 2 dagen in Florence bent, is de kans groot dat je de Uffizi aan je voorbij moet laten gaan óf dat je heel veel tijd kwijt bent om naar binnen te mogen. Die tijd kun je dan net zo goed besteden aan een bezoek van een iets minder drukbezocht doch prachtig museum: de Galleria Palatina in het Palazzo Pitti.

De Medici kochten in de zestiende eeuw een paleis aan de rand van de stad van de rivaliserende familie Pitti, aan welke het paleis nog altijd zijn naam ontleent. In het Palazzo Pitti vind je vandaag de dag verschillende musea. In de Galleria Palatina zijn de vertrekken ingericht zoals in de tijd van de Medici en latere koninklijke families. Met name de fresco’s op de plafonds van de vertrekken zijn adembenemend.

Fresco in het Palazzo Pitti

Bij het Palazzo Pitti kon destijds begonnen worden met de aanleg van een grote tuin voor de koninklijke familie en in het bijzonder een aangetrouwde Spaanse prinses die niet kon wennen aan een paleis zonder tuin. De Giardino di Boboli is zeker een bezoekje waard, maar is gezien het feit dat het op een heuvel ligt niet per definitie een goede plek om uit te rusten. Je hoeft echter niet veel te klimmen voor een mooi uitzicht over de stad en ook de prachtig gedecoreerde grotto’s liggen vlakbij de uitgang van de tuin.

Naast de Grotto de Buontalenti bevindt zich een mysterieuze deur die toegang biedt tot de Corridoio Vasariono, een lange gang over en door verschillende straten en gebouwen die het Palazzo Pitti verbindt met het Palazzo Vecchio. De afstand tussen het vroegere woon- en werkpaleis van de Medici bedraagt desalniettemin een kilometer en de Medici wilden die afstand liever niet over de straat afleggen tussen het volk, maar liever door een passage over het volk heen. Helaas is de passage niet te bezoeken, maar er wordt “hard” gewerkt om die toegankelijk te maken als onderdeel van de musea in de Uffizi en het Palazzio Vecchio. Hoewel het bouwen van de passage in de zestiende eeuw slechts een half jaar duurde, is men nu al een aantal jaar bezig met het renoveren ervan.

Ponte Vecchio met de Corridoio Vasariano, de Uffizi en de toren van het Palazzo Vecchio

De Corridoio Vasariano loopt ook over de Ponte Vecchio, “de oude brug” over de Arno die als enige van de vele Florentijnse bruggen de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft. Deze brug is samen met de Duomo hét symbool van de stad en is zo bijzonder omdat er huizen opgebouwd zijn. Op de brug waren vooral slagerijen en viswinkels te vinden, maar de Medici zouden die stank slecht verdragen als zij van het ene paleis naar het andere paleis liepen. Sindsdien zitten er nog altijd juweliers op de Ponte Vecchio en dat is precies wat Florence zo leuk maakt: hoe toeristisch het ook is, het is wel authentiek en geen toeristische meuk.

Tot slot mag een bezoek aan het Piazzale Michelangelo en de naastgelegen San Miniato-kerk eigenlijk niet ontbreken als je naar Florence gaat. Het is gratis, tenzij je jezelf het leven iets veraangenaamt om voor €1,50 met de bus te gaan. Het plein ligt op een heuvel aan de rivier de Arno en dankt haar naam aan de bronzen versie van de David die op geen manier de schoonheid heeft van de marmeren versie in de Galleria dell’Accademia of de replica op de Piazza della Signoria. Gelukkig wordt dat ruimschoots gecompenseerd door het prachtige panorama over de stad vanaf dit plein, dat wat mij betreft de enige échte must-see is als je in Florence bent.

Zonsondergang vanaf het Piazzale Michelangelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *