Als het moment dat in de bioscoopzaal je telefoon afgaat, het spannendste moment is in de film, is er iets goed mis. Het langverwachte vervolg op Fantastic Beasts and Where to Find Them, met de titel The Crimes of Grindelwald, voelt slechts als een zoethoudertje en is een teleurstellend vervolg op de eerste film, maar een nieuwsgierigmakende aanloop naar de derde film in de Fantastic Beasts-reeks. In Crimes of Grindelwald blijven de grote misdaden van Gellert Grindelwald nog uit, zien we nauwelijks nieuwe belangrijke personages en zijn de zogenaamde Fantastic Beasts in de film slechts een Kelpie en een Chinese Zouwu.

Crimes of Grindelwald heeft een open einde en laat de kijker met meer vragen dan antwoorden achter. Het verhaal begint in New York, alwaar Grindelwald overgeleverd wordt aan het Britse Ministerie van Toverkunst. Grindelwald weet te ontsnappen en vlucht naar Parijs, waar de door de obscurus bezeten jongen Credence, op zoek naar zijn familie. Amerikaanse en Britse Schouwers zijn naargeestig naar hem op zoek.

De legende vertelt dat Credence de laatste mannelijke telg is van een Franse volbloeds tovenaarsfamilie: Corvus Lestrange. We kennen de Lestrange-familie al uit de Harry Potter-serie: Rodolphus Lestrange, man van Bellatrix Black. Corvus’ moeder, Laurena Kama, zou tijdens de geboorte gestorven zijn en een half-elf in dienst van de Lestrange zou Corvus en zijn halfzus Leta naar de Verenigde Staten hebben gebracht. Yusuf Kama is ook in Parijs om zijn halfbroer Corvus te vinden en zijn gestorven moeder te wreken.  

Spoiler (selecteer tekst om te lezen):

Leta Lestrange, werkzaam op het Britse Ministerie, biecht echter op dat zij haar broers verwisseld had op de boot naar Amerika en de échte Corvus Lestrange verdronken is.

Dumbledore werkt al op Zweinstein als docent Verweer tegen de Zwarte Kunsten, maar droeg toen nog normale maatpakken in plaats van een tovenaarsgewaden (waarom!?). Liefde verhindert Albus Dumbledore om zelf achter Grindelwald aan te gaan en dus vraagt hij Newt Scamander op zoek te gaan naar Credence in Parijs en Grindelwald te verslaan. Daar ontmoet hij opnieuw de Amerikaanse Schouwer Tina Goldstein op de plek waar de vorige avond een rariteitencircus gehouden werd, met onder andere Nagini: een vrouw die ’s nachts in een slang verandert en niet van Credence’s zijde wijkt. Of zij uiteindelijk dé slang van Voldemort wordt, zal moeten blijken. 

Het is een mooi verhaal voor in het midden van een boek, maar het staat niet op zichzelf in een film. Het voelt als achtergrondinformatie van de eerste film, die je opnieuw zou moeten kijken om Crimes of Grindelwald goed te kunnen volgen. De climax van dit verhaal is een bijeenkomst bij het mausoleum van de Lestrange-familie met een spektakel van blauw vuur als Britse Schouwers, Newt Scamander en niemand minder dan Nicolas Flamel ten strijde trekken. Een archiefstuk dat de ware identiteit van Credence onthult, werd kort daarvoor nog verplaatst van het Franse Ministerie van Toverkunst naar het mausoleum van de volbloedsfamilie, maar wordt helaas niet geopenbaard.

Plottwist (selecteer tekst om te lezen):

We moeten Grindelwald op zijn blauwe oog geloven dat Credence niet Corvus Lestrange, maar Aurelius Dumbledore is, een broer van Albus Dumbledore van wie we nog nooit gehoord hadden.

Het is spijtig om de naam van J.K. Rowling als schrijfster van het script op de aftiteling te zien staan. Waarom schrijft zij dit verhaal voor een serie van films in plaats van voor een boek? Het verhaal lijkt te groot om slechts te verfilmen. Zonder boeken waarop de films gebaseerd zijn, heeft niemand enig idee waar dit heen gaat. Het enige dat daarbij opleeft zijn de theorieën binnen de nog altijd levendige community om al die onbeantwoorde vragen van een bevredigend antwoord te voorzien.

De belangrijkste reden om Crimes of Grindelwald te gaan zien is dan ook om te kunnen duiken in de wereld van theorieën van de fans en om de ontknoping van dit alles te kunnen zien in de derde Fantastic Beasts-film met hopelijk meer fabeldieren, meer personages en bovenal meer spanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *