Dansk: Formiddag eller eftermiddag?

Godmorgen! Het Deens staat bekend als de Scandinavische taal met de aardappel in de keel met een paar eigenaardige klanken, zoals een klank waarbij de stembanden als het ware plotseling worden dichtgeklapt. Snap je niet wat daarmee bedoelt wordt? Ik na een paar weken Duolingo ook nog niet helemaal, dus die uitspraak schuiven we nog maar even voor ons uit. Gelukkig is het Deens fascinerend genoeg om het over iets anders te hebben. Wat dacht je van… dagdelen?

Morgen, middag, avond, nacht. Meer is het niet in het Nederlands en ook het Engels doet hetzelfde, maar daar heet de middag de afternoon en is midday om 12 uur ’s middags. Waarom is in het Nederlands middernacht wel alleen om 12 uur ’s nachts, maar duurt de Nederlandse middag de hele… namiddag?  Deze vragen, waar ik kennelijk onbewust al zo´n tien jaar mee rondloop, werden allemaal weer aangewakkerd door het Deens. Het Deens heeft namelijk een nogal krankzinnige doch zeer volledige dagindeling…

De Deense dag begint zoals elke dag met de morgen. In Nederland duurt de morgen tot 12 uur, maar in Denemarken komt de morgen al om 10 uur tot een einde. Op dat uur begint namelijk de zogenaamde formiddag. De formiddag gaat na de precies één minuut durende middag, om 12:01 over in de eftermiddag. Om 6 uur begint net als in Nederland de aften, om middernacht is het midnat en dan is het nat tot 6 uur ’s morgens. Ik hoor je denken dat het nóg vollediger kan: waarom is er geen formorgen om het ochtendgloren mee aan te duiden?

In het Catalaans duurt de nacht maar van 11 tot 1. Daarna begint de “matinada”, die dan tot 6 uur ’s morgens duurt.

Maar al die Deense toestanden riepen ook weer nieuwe vragen op. Zou er in navolging van eftermiddag ook niet zoiets als een efternat moeten zijn? En wat is nu precies het nut van de Deense formiddag? Enfin, als 10 uur ook koffietijd in Denemarken is, is het misschien een handige manier om “in de formiddag” af te spreken. Verder ontgaat het praktisch nut mij volledig en lijkt het mij vooral vervelend als je bij de Tiger werkt en je de hele ochtend op je horloge moet kijken om quasi-grappige opmerkingen van klanten te voorkomen… Want als het formiddag is, groet je ook met godformiddag.

Goedemorgen! O nee, goedevoormiddag alweer!
– Is het alweer voormiddag? De tijd vliegt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *