Het Tropenmuseum in Amsterdam staat bekend om exposities over inheemse culturen, niet zelden culturen waar de Nederlanders in koloniale tijden hun voetsporen hebben nagelaten. Ook Japan is daarop geen uitzondering: vanaf de 17e eeuw had Nederland ruim twee eeuwen lang een exclusieve handelspost in het geïsoleerde Japanse keizerrijk. De voorstelling Cool Japan is dit jaar in een nieuw jasje verhuisd van het Museum Volkenkunde in Leiden naar het Tropenmuseum in Amsterdam.

Cool Japan is een expositie van de Japanse popcultuur door de jaren heen. Het uitgangspunt is hoe we Japan vandaag de dag kennen: van Hello Kitty, van Dragonballs en van Pokémon. De expositie is een reis door de geschiedenis van de anime en manga. In de kern zijn er overeenkomsten met de oude Japanse meesters, maar de grootste invloed kwam, zoals in vele landen over de hele wereld, van de Amerikaanse popcultuur in de tweede helft van de twintigste eeuw. 

De fans van manga en anime worden Otaku genoemd. Hun fanatisme reikt zoveel verder dan gamen en televisiekijken: ze lezen, schrijven en verzamelen manga en anime. De Japanse popcultuur heeft een hele productieketen aan allerlei prullaria. In Sebastian Masuda’s kamer we maken kennis met Kawaii, vrij vertaald als “schattig” : op het witte bed na, is geen enkele plek onbenut gebleven voor kleurige schattigheden, waaronder Hello Kitty. Kawaii ontstond als protest onder meisjes tegen het volwassen worden en wordt daarom ook wel vertaald als “onvolwassenheid” of “hulpeloosheid”.  

De expositie is buitengewoon interactief. Je kunt op de foto, je kunt praten met een robot, je kunt videogames spelen, je kunt rustig op een stoel gaan zitten en een van de vele mangastrips uit de boekenkast lezen. Het is geschikt voor jong en oud, maar de meer seksueel getinte aspecten van de anime vind je uiteraard achter een gordijn met een leeftijdsrestrictie. Want ook dat is Japan: de vrouwelijke vormen voluptueus in beeld gebracht.

Japan is een land waar veel mensen geen grip op krijgen. Het fascineert, maar is voor velen slechts te vatten in stereotypes. Ook voor mij staat Japan hoog op het verlanglijstje van landen om spoedig te bezoeken. Televisieseries als Tokidoki en een voorstelling als Cool Japan, wakkeren dat verlangen alleen nog maar verder aan.

Te zien tot: 1 september
In: Tropenmuseum Amsterdam
Voor: €16,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *