In  het Fotomuseum in Den Haag kan je tot en met 9 september een blik terug in de tijd nemen met de tentoonstelling van foto’s van wijlen Alphons Hustinx. Na een reis door de Levant en Perzië in de jaren 30, waarvan de reisdocumenten ook te zien zijn in het museum, begint Hustinx in 1938 een reis door eigen land. Bijzonder aan deze fotograaf is dat hij kleurenfoto’s maakte en dat is ook precies wat deze tentoonstelling zo bijzonder maakt.

“In 1936 komen de eerste kleurenfilms op de markt. Alphons Hustinx stort zich er direct op. Hij is een van de eerste fotografen die deze nieuwe techniek onder de knie krijgt en het zich ook financieel kan veroorloven ermee te experimenteren. Hij neemt zijn camera mee wanneer hij vanaf 1938 heel Nederland doorkruist om in filmzalen en theaters zijn reisfilms te vertonen en om lezingen te geven. Ook als de oorlog uitbreekt blijft Hustinx door ons land trekken. Hijstelt zichzelf tot doel het leven in Nederland tijdens de bezetting te documenteren.”

Bron: fotomuseumdenhaag.nl

Ook in de oorlogsjaren blijft Hustinx foto’s maken op tal van plaatsen in Nederland. Met de jaren zien we dat richtingsaanduidingen op de weg vervangen worden door de zo herkenbare gele borden die tot op de dag van vandaag nog in Duitsland gebruikt worden.

Op de foto’s zien we een economische aftakeling van Nederland in tijden van oorlog. Vanwege het brandstoftekort bouwen vindingrijke taxichauffeurs in Amsterdam hun taxiwagens om tot paardenkoetsen. Koeriersdiensten wenden allerlei alternatieve brandstoffen aan. De ijscoman strijkt zijn ijsjes voortaan nauwkeurig af.

Laurenskerk in Rotterdam

Vlak na het bombardement op Rotterdam, bezoekt Hustinx de havenstad. Een jaar na de capitulatie doet hij dat opnieuw, waar de Laurenskerk nog steeds eenzaam boven een vlakte van puin uittorent.

De prachtige foto’s van Nederland van de jaren 40 zijn ook gebundeld in een boek: De Oorlog in Kleur, samengesteld door Hustinx’ neef Lodewijk Imkamp. In dit boek vind je niet alleen foto’s van de strijd tegen de bezetter, zoals de bruggen in Maastricht en Nijmegen die door de Nederlanders tot ontploffing werden gebracht, maar ook foto’s van het gewone leven. Het boek is ook verkrijgbaar in de winkel van het fotomuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *